Kandidaten debat Pauw & Witteman
Halbe Zijlstra, Alexander Pechtold, Diederik Samsom, Emile Roemer en Sybrand Buma achter de schermen vlak voor het verkiezingsdebat van 27 februari bij Pauw & Witteman.
Bart Elsman

Verkiezingsdebat Pauw & Witteman

Door in Nieuws

Liveblog

Dit liveblog is gesloten
 • Debat ten einde

  Het debat is ten einde. Wij sluiten het liveblog daarmee af.

 • Roemer: SP bezuinigt op bureaucratie in onderwijs

  Pechtold vraagt waarom de SP een miljard bezuinigd op onderwijs. Volgens Roemer probeert de D66-voorman dat elke keer en gaan de bezuinigingen om bureaucratie.

 • Samsom: beetje sturing onderwijs niet verkeerd

  Alexander Pechtold van D66, die onderwijs hoog in het vaandel heeft staan, vindt niet dat de overheid zich moet bemoeien met naar welke school een kind gaat. Diederik Samsom van de PvdA vindt een beetje sturing niet verkeerd. Hij stelt voor om kinderen voorrang te geven op scholen die bij ze in de buurt zitten.

 • Ronde 5: onderwijs

  De volgende ronde gaat over het onderwijs. De kwaliteit zou verslechteren door zogenaamde 'zwarte' en 'witte' scholen. Stelling is: 'De overheid mag bepalen naar welke school een kind gaat'.

 • Zijlstra: te veel sociale huurwoningen

  Er zijn te veel sociale huurwoningen, zegt Halbe Zijlstra van de VVD. "In Amsterdam en andere steden is zoveel sociale woningbouw dat mensen die er niet voor in aanmerking komen er ook gebruik van maken."

 • Samsom verdedigt beleid PvdA

  PvdA-leider Samsom geeft aan dat partijen elkaar jarenlang in gijzeling hebben gehouden, maar dat dat nu is doorbroken door onder meer het regeerakkoord. Volgens hem zijn de sociale huurwoningen een stimulans voor huurders om iets anders te gaan doen.

 • Buma: schuld van PvdA-wethouders

  Buma zegt dat een gewoon gezin niet in de stad kan wonen. Hij haalt daarbij uit naar Samsom door te zeggen dat de PvdA-wethouders daar eens naar moeten kijken.

 • Ronde 4: wonen

  De vierde ronde gaat over wonen. In het filmpje zien we een gezin dat geen woning kan kopen en ook geen recht heeft op een sociale huurwoning. Stelling: 'Nog meer sociale woningbouw is slecht voor onze steden'.

 • Roemer: investeren in de zorg lukt niet

  Emile Roemer vindt het ongeloofwaardig dat Diederik Samsom denkt dat de mensen die in de zorg werken weer nodig zijn en aan het werk zouden kunnen. Volgens hem lukt dat niet vanwege de bezuinigingen. Samsom reageert met een verwijzing naar het verkiezingsprogramma van de SP, waarin ruim een miljard zou worden bezuinigd op de wijkverpleging.

 • Ronde 3: zorg

  De derde ronde gaat over de zorg. Stelling: 'De bezuinigingen in de zorg zijn onverantwoord'.

 • Pechtold: grensprovincies hebben grotere problemen

  Pechtold ziet de problemen met alcohol en tabak, maar vindt dat de vier grensprovincies wel grotere problemen hebben. Openbaar vervoer, woningen en onderwijs zijn volgens hem belangrijker.

 • Ronde 2: accijnzen

  In ronde 2 gaat het over accijnzen. De heren praten over zaken als benzine en drank op de grens. Stelling is: 'Accijnsverhogingen zijn een noodzakelijk kwaad'.

 • Roemer vindt het flauwekul

  Roemer: "Wat een flauwekul. Het enige wat de VVD heeft gedaan is de lasten verhogen. De mensen keihard in de portemonnee raken. Stop met die harde bezuinigingen en investeer in de mensen."

 • Samsom: mannen van Aldel perspectief geven

  Het gaat over het failliete Aldel. Samsom: "Als politicus kun je alles op alles zetten om die mannen perspectief te geven."

 • Buma: consument geeft te weinig uit

  Sybrand Buma was in Oldenzaal. Een winkelier zei daar: "De overheid geeft te veel uit, de consument geeft te weinig uit." Dat zou aan de belastingen liggen.

Vanavond gingen Alexander Pechtold (D66), Halbe Zijlstra (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP) en Sybrand Buma (CDA) met elkaar in conclaaf bij het eerste verkiezingsdebat van Pauw & Witteman.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven