Volg het lijsttrekkersdebat

Door in Nieuws

Vanmiddag houdt de NOS een lijsttrekkersdebat op Radio 1. Alle lijsttrekker van de partijen in de Tweede Kamer zijn aanwezig, behalve Geert Wilders.

De agenda van de PVV-leider laat dat niet toe.

Het debat is van 16.30 tot 18.30 uur te beluisteren op Radio 1 en te bekijken op het digitale themakanaal Politiek 24. De presentatie is in handen van Wilma Borgman en Bert van Slooten. Luisteraars kunnen tijdens het debat twitteren via twitter.com/nosradio1.

Economie

Een belangrijk debatthema is de economie. De lijsttrekkers wordt gevraagd wat zij gaan doen om Nederland door de economische crisis heen te slepen. Ook de invloed van wankelende EU-lidstaten op de waarde van de euro wordt besproken. Andere discussieblokken zijn veiligheid, integratie, onderwijs en zorg.

U draait...

Eerder heeft het radiodebat grote invloed gehad op de campagne. Lijsttrekkers zijn op de radio veel losser en hebben ook meer de tijd om een antwoord te formuleren. Daardoor zijn ze veel meer uitgesproken.

Het Radio 1-debat is sinds begin jaren negentig traditioneel de eerste van de debatten voor de verkiezingen. Daarbij hebben een paar momenten bij uitstek de loop van de campagne beinvloed. Het beroemdste voorbeeld was drie jaar geleden. CDA-lijsttrekker Balkenende zei toen tegen PvdA-leider Bos "U draait en u bent niet eerlijk".

Dat radio overigens andere wetten kent dan televisie werd in Amerika in 1960 pijnlijk duidelijk in het debat tussen Kennedy en Nixon. Kiezers die dat debat op de radio hadden gevolgd, vonden dat Nixon het veel beter gedaan had dan Kennedy. TV-kijkers dachten daar precies anders over.

Meer debatten

Tot aan de Tweede Kamerverkiezingen zijn er nog een aantal debatten. Het Radio 1-debat van vandaag is dus de eerste. Komende zondag zendt RTL het zogenoemde 'premiersdebat' uit. Daar doen alleen de lijsttrekkers van de grootste partijen aan mee. Daarna volgt nog het EĆ©nVandaag-verkiezingsdebat en de traditionele hekkensluiter is het tv-debat van de NOS. Dat is op 8 juni, de avond voor de verkiezingen.

Bron: NOS Nieuws

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven