Voorhoeve: coalitie VVD en PVV slecht

Door in Nieuws

Oud-partijleider voor de VVD Joris Voorhoeve zegt dat regeren met de PVV heel slecht is voor de partij.

Dat zegt Voorhoeve in een interview met NU.nl: "Het zou de geloofwaardigheid van de VVD aantasten. En dat is het belangrijkste langetermijnkapitaal dat je hebt. Je reputatie dat je op een geloofwaardige manier voor je eigen beginselen staat."

Het feit dat de PVV van Wilders anti-islamtisch is, is in strijd met het liberalisme. Ook de gelijkschakeling van de islam met geweld noemt Voorhoeve onwenselijk.

"Er zijn ook christenen die gewelddadig en extremistisch optreden bepleiten of hebben bepleit in het verleden. Het komt in alle overtuigingen en godsdiensten voor. We moeten dat bestrijden via wetshandhaving."

Niet voor te stellen

De oud-partijleider noemt het onvoorstelbaar dat de VVD met de PVV in een coalitie gaat zitten: "Ik kan het me niet voorstellen. Als de VVD het toch gaat doen, zal ik mij op mijn lidmaatschap moeten beraden."

Eerder maakte Voorhoeve bekend ook lid te zijn geworden van D66, omdat deze partij meer gericht zou zijn op buitenlandse samenwerking dan de VVD.

Van Agt, Aantjes

Voorhoeve is de derde in het rijtje die kritiek levert op zijn eigen partij, eerder gaf CDA-coryfee Dries van Agt aan mogelijk uit de partij te stappen als het CDA met de PVV in zee zou gaan. Daarnaast dreigde CDA'er Willem Aantjes met een stem op de ChristenUnie om dezelfde reden.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven