Vrouwen stemmen eerder op vrouwen

Door in Nieuws

Vrouwen vinden geen bezuinigingen in de zorg en de kinderopvang en meer mogelijkheden om flexibel te werken het belangrijkst voor 9 juni.

Vrouwen kiezen dan ook eerder voor een vrouw dan voor een man.

VROUW deed onderzoek onder 400 vrouwen en 200 mannen en ontdekte dat vrouwen minder vaak op de lijsttrekker stemmen dan mannen en eerder voor seksegenoten kiezen.

Sympathieker

Veel vrouwelijke politici worden ook sympathieker gevonden door vrouwen. Dat de emancipatie nog lang niet is voltooid toont de uitkomst dat 57 procent van de vrouwen vindt dat er te weinig wordt gedaan om de werkende vrouw te ontlasten.

Zo willen vrouwen absoluut niet dat er op de kinderopvang wordt bezuinigd. "De kinderopvang is zo duur dat je daar het meeste geld aan kwijt bent en je je af kunt vragen of het wel lonend is als vrouw om te werken", zegt een deelneemster. "Er is nog altijd te weinig kinderopvang, de wachtlijst is lang", zegt een andere moeder.

Straattuig

Ook wil 76 procent van de vrouwen meer mogelijkheden om flexibel te werken en vinden bijna alle deelneemsters dat vrouwen evenveel moeten verdienen als mannen voor hetzelfde werk. Ook zijn vrouwen eensgezind wanneer het gaat over hardere aanpak van zogenaamd straattuig en dat de samenleving niet hoeft op te draaien voor de beveiligingskosten rondom voetbalwedstrijden.

De zorg is een onderwerp waar veel vrouwen zich druk om maken. De ondervraagde vrouwen willen absoluut niet dat daar op wordt bezuinigd. Vrouwen vinden zorg zelfs belangrijker dan het tegengaan van het begrotingstekort.

Moeder

Ze willen dat hun kinderen later ook nog goede zorg krijgen. Ook het onderwijs verdient aandacht, maar liefst 45 procent van de deelneemsters is daar ontevreden over, 24 procent is tevreden. "Als kinderen van school afkomen, kunnen ze niet goed lezen en rekenen", klaagt een moeder. Opvallend is dat mannen zich nóg meer zorgen maken over het onderwijs. Zowel mannen als vrouwen willen liever geld steken in het onderwijs dan in defensie.

Vrouwen maken zich minder druk over hoe de politiek Nederland door de crisis gaat helpen dan mannen. Toch maken ze zich wel meer zorgen over hoe ze elke maand financieel rond moeten komen.

Ten slotte ontzien vrouwen hun eigen sekse ook niet: 40% vindt dat vrouwen zelf voor abortus moeten betalen (vs. 29% v/d mannen) en 38% vindt dat bijstandsmoeders verplicht moeten gaan werken. Vrouwen volgen bij hun stemkeuze iets vaker hun partner dan mannen.

Vrouwen zijn vaker dan mannen voor een ruimer bevallingsverlof voor vaders.

83 procent van de vrouwen voelt zich veilig op straat.

Vrouwen vinden de welvaart in Nederland vaker dan mannen oneerlijk verdeeld.

De verruwing van de samenleving houdt zowel vrouwen als mannen bezig.

Vrouwen zijn vaker dan mannen tegen afschaffing van partneralimentatie.

Bron: De Telegraaf

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven