VVD-prominent Dijkstal overleden

Door in Nieuws

VVD'er Hans Dijkstal is op 67-jarige leeftijd in Wassenaar overleden, hij was al enige tijd ziek.

Dijkstal begon zijn politieke carrière in 1974, want toen was hij raadslid en wethouder in Wassenaar. In 1982 kwam hij in de Tweede Kamer terecht en was hij van 1994 tot 1998 vier jaar lang minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier in het eerste paarse kabinet (PvdA, VVD en D66).

Oliemannetje

De oud-politicus werd ook wel 'het oliemannetje' genoemd, omdat hij goed kon bemiddelen tussen de bewindslieden van de PvdA, D66 en de VVD. Hij loste problemen gemakkelijk op: "Door te praten, door voor sfeer te zorgen en de familie bij elkaar te houden".

In 2002 was Dijkstal lijsttrekker voor zijn partij. De Kamerverkiezingen van dat jaar waren zeer slecht verlopen voor de VVD en verliet hij de politiek.

Lees meer over Dijkstal op de website van de NOS.

Reactie Mark Rutte

"Vandaag bereikte ons het verdrietige bericht dat Hans Dijkstal is overleden. Een bericht dat binnen de partij met verslagenheid werd ontvangen. Ons medeleven gaat uit naar zijn familie en vrienden. We wensen zijn vrouw Anneke en hun dochters en kleinkinderen sterkte met het dragen van dit grote verlies.

Hans was ruim 25 jaar actief voor de VVD in de politiek en maakte een indrukwekkende carrière. Hij begon in de jaren zeventig als gemeenteraadslid te Wassenaar, en werd daar later wethouder onderwijs, cultuur en volkshuisvesting. In 1982 kwam hij in de Tweede Kamer, waar hij begon als woordvoerder minderheden en welzijn. Hij werd in 1990 vice fractievoorzitter. In ‘94 trad Hans toe tot het eerste kabinet Kok als minister van Binnenlandse Zaken en vice minister-president. Vanaf zijn terugkeer in de Kamer in ‘98 was hij fractievoorzitter, tot 2002.

Hans was een buitengewoon warm mens met belangstelling voor iedereen in zijn omgeving. Of het nu een minister was, een medewerker, of gewoon iemand die hij op straat tegenkwam. Hij benaderde mensen met een openheid en betrokkenheid die hem zeer geliefd maakten binnen en buiten de partij. Zelf bleef hij, in goede en slechte tijden, in hart en ziel VVD-er.

Daarnaast toonde Hans een grote maatschappelijke betrokkenheid en was, vooral na zijn politieke carrière, lid van vele besturen en commissies. Ook stond hij bekend als een groot liefhebber van cultuur en muziek, met name Jazz. Als tenorsaxofonist speelde hij met groot plezier bij de Liberal Swing Formation.

Een Amerikaanse uitdrukking luidt: ‘Jazz is an open-ended music designed for open minds.’ Zo zullen we ons Hans herinneren, als een open, geëngageerd politicus, en vooral: een mens. Warm, oprecht en betrokken. We zullen hem missen."

Mark Rutte, Fractievoorzitter VVD-Tweede Kamerfractie

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven