Wilders: immigratie kost zeker 6 miljard

Door in Nieuws

De immigratie van niet-westerse allochtonen naar Nederland kost de samenleving per jaar tussen 6 en 10 miljard euro.

Dat blijkt volgens PVV-leider Geert Wilders uit voorlopige resultaten van onderzoek door het economisch onderzoeksbureau Nyfer.

Wilders bevestigde woensdag berichtgeving daarover. Nyfer zelf wil de cijfers bevestigen noch ontkennen. Wilders gaf het bureau opdracht de kosten van immigratie te onderzoeken, nadat toenmalig minister Eberhard van der Laan van Integratie vorig najaar naar zijn idee onvoldoende had geantwoord op de vraag ernaar.

Elke migrant kost tonnen

Uit het onderzoek blijkt volgens Wilders dat elke migrant de Nederlandse samenleving enkele tonnen kost. Volgens Wilders zullen de totale kosten hoger liggen, omdat de raming gebaseerd is op 20.000 niet-westerse allochtonen.

"Zoveel vreemdelingen komen ieder jaar alleen al deze kant op in het kader van gezinshereniging. Het werkelijke bedrag zal dus veel hoger liggen", zegt Wilders.

"Allochtonen in de bijstand"

De kosten zijn volgens Wilders zo hoog omdat allochtonen veel vaker in de bijstand zitten en vaker met criminaliteit te maken hebben. "Dat kost de samenleving bakken met geld", zei Wilders woensdag in het NOS Radio 1 journaal.

"Hier liggen miljarden voor het oprapen en dan hoeven we de burger niet in de portemonnee te pakken met een verhoging van het eigen risico in de zorg", aldus Wilders. De totale kosten van immigratie van 6 tot 10 miljard euro zijn volgens hem nog maar een voorzichtige rekensom.

Bron: ANP

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven