Windkracht '21: aandacht voor waterschappen
Trailer Windkracht '21

Windkracht '21: aandacht voor waterschappen

Door in NieuwsBron: NOS

Met een spannende filmtrailer Windkracht '21 en een website probeert Hoogheemraadschap van Rijnland aandacht te vragen voor de waterschapsverkiezingen van 18 maart. Tot op heden krijgen die verkiezingen weinig aandacht.

Hoogleraar Marcel Boogers over de campagne: "Hij maakt voor het grote publiek wel duidelijk waar de waterschappen over gaan. Maar hij maakt niet duidelijk wat er te kiezen valt. Want alle partijen zijn voor droge voeten."

Bij waterschappen ligt een groot deel van de taken vast. Daardoor is er heel weinig ruimte voor politieke beslissingen. Voor kiezers is het dus lastig te achterhalen waar het bij deze verkiezingen over gaat.

Lage opkomst

Dit jaar wordt er voor het eerst gestemd op het stembureau. Voorheen gebeurde dat schriftelijk. Omdat de opkomst daarbij zo laag (2004: 23 procent, 2008: 24 procent) was, en veel van de uitgebrachte stemmen ongeldig bleken, ontstond er onvrede binnen de waterschappen. De regering besloot daarop dat de waterschapsverkiezingen moesten worden samengevoegd met 'gewone' verkiezingen zoals die voor de gemeenteraad of de Provinciale Staten.

Getrapte verkiezingen

Boogers verwacht dat de opkomst deze keer hoger zal zijn, maar is nog maar de vraag of kiezers en bewuste keuze gaan maken: "Veel mensen zullen toch als ze voor de provincies gaan stemmen geconfronteerd worden met een lijst waarop ze een deel van de partijen niet kennen. Als ze niet weten wat er te kiezen valt, zullen ze misschien stemmen op een landelijke partij die ze kennen of een blanco stem uitbrengen."

De hoogleraar zou het logischer lijken om de waterschapsverkiezingen in getrapte vorm te houden. Zoals vroeger mogen gemeenteraadsleden dan hun stem over de waterschappen uitbrengen.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven