Gemeenteraad Utrecht
De gemeenteraad van Utrecht is bijeen in de raadszaal
Flickr / ter-burg / cc by-sa 2.0

Zorgen over gebrek kandidaat-raadsleden

Door in NieuwsBron: NOS

Veel partijen in de gemeentelijke politiek kunnen moeilijk kandidaten vinden. Er zijn zelfs partijen die door een gebrek aan kandidaten niet meer meedoen aan de verkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Nieuwsuur.

Uit raad na 50 jaar

Een voorbeeld is de Lieropse Lijst. De partij is al vijftig jaar vertegenwoordigd in de raad, maar doet dit jaar niet meer mee. Fractievoorzitter Wim Steenbakkers vindt het erg jammer: "Mensen hebben er geen tijd voor en zien de gemeente als iets wat op afstand staat. We kunnen gewoon geen kandidaten vinden." Deskundigen en raadsleden maken zich ernstige zorgen.

Ook de SP in Valkenburg kan net als de Lieropse Lijst niet meer meedoen, omdat ze niemand voor het raadswerk kunnen vinden. Volgens raadslid Peter Visser, die vooral van andere partijen in Zuid-Limburg hoort dat ze tegen hetzelfde probleem aan lopen, zijn er nog meer partijen die ook veel moeite hebben met het vinden van kandidaten, maar er niet zo open over zijn.

Slechtere kwaliteit

De oud-burgemeester van Enschede, Jan Mans, meent dat de kwaliteit van de raadsleden afneemt. Als hij maandelijks bij de raad kwam, vroeg hij zich af waar het over ging: "Raadsleden zijn vooral met zichzelf en procedures bezig."

Decentralisatie

In het kader van de zogenoemde decentralisatie krijgen gemeenten er de komende jaren belangrijke taken bij. Deze taken hebben te maken met jeugdzorg, de participatiewet en delen van de AWBZ waar de gemeente straks zorg voor moet dragen. Er zou een bedrag van 16 miljard euro mee zijn gemoeid.

De controle van raadsleden op deze nieuwe taken baart directeur Paul Hofstra van de Rekenkamer Rotterdam zorgen: "Als je ziet dat in een grote raad als Rotterdam er misschien drie raadsleden zijn met financiële kennis, dan houd ik mijn hart vast voor de controle door bijvoorbeeld kleinere gemeenteraden."

Vanavond is minister Plasterk van Binnenlandse Zaken te gast in Nieuwsuur, waar hij reageert op de kwestie.

Nederland Kiest is benieuwd naar de situatie in uw gemeenteraad. Heeft u ook te maken met minder kandidaten en wilt u uw ervaringen hierover delen? Mail naar info@nlkiest.nl

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven